Oxoşk'va do Oropa Şeni (((-_-))) Özgürlük ve Aşk İçin




zugasiberepem@gmail.com

Zugasi Berepe --->> Facebook Grup

21 Ağustos 2007 Salı

Nikos Mihailidis (((-_-))) Trabzon Horon Ke Tragodia

Nikos Mihailidis (((-_-)))

horon ke tragodia (horon ve turku) adlı albümü yaparak, yunanistan'a göçmüş karadeniz kökenli rumların (pontus) müziğini ilk kez bir albümde toplayan genç müzisyen. bir kaç yıldır istanbul'da yaşıyordu, boğaziçi üni.'de master yapıyordu. şimdi bilmiyorum. müziğe ve geçmişine ilgisi, yunanistan'ın birdağ köyünde karadeniz'e özlem duyarak ölen dedesinden kalmaymış. tamamina yakini rumca seslendirilen parcalardan çayeli türküsü, turkce ve rumca olarak seslendirilmis, pek bi leziz olmuş *. kırık türkçe ve rumca çok güzel gidiyo beraber, kemençe kusursuz, türkünün ortasında ise daha önce duymadığım ilginç bir bölüm var. ayrica eserlerin tamami giresun, trabzon ve rize dolaylarindan derlenen ezgilerden olusuyor. bir cok muzik aletinin disinda, agirlikli olarak kemence kullanilmis. şarkıların isimlerini geçelim:
elenitsam, sumela, mirolayia (agit), çayeli, parhari anemo (yayla ruzgari), niko'nun kemencesi, sera horon, ela legose pulim (bana gel kusum), kerasunda tragodia (giresun turkusu), zygana (zigana), asin tonya erhume (tonya'dan geliyorum), gemiler giresun'a ve hereftiko (enstrumental)
müzikal yolculuğuna yunanistan'da başlayıp trabzon'a varan mihailidis'in kendi şöyle ifade ediyor içindeki tutkuyu:
"kokleri tarihin derinliklerine uzanan trabzon'u cografi bir bolgeden cok, bir yasam bicimi, yasama ve olume karsi bir tavir, akan zamana karsi devamli bir direnis olarak goren ve bu cografyanin melodik ve ritmik yapisindan etkilenen, kokulariyla renklerini tenlerinde tasiyan bu insanlara cok sey borcluyum. onlar sayesinde trabzon hala askin olumle mucadelesinin sarki, turku ve dansta buldugu ifadedir....



Track List (((-_-)))

01-Elenitsam (((-_-)))

02-Sümela (((-_-)))
03-Miroloyia "Ağıt" (((-_-)))
04-Çayeli (((-_-)))
05-Çayeli Geçiş (((-_-)))
06-Parhari Anemo (((-_-)))
07-Niko'nun Kemençesi (((-_-)))
08-Sera Horon (((-_-)))
09-Ela Legose Pulim (((-_-)))
10-Kerasunda Trağodia (((-_-)))
11-Zygana (Zigana) (((-_-)))
12-Asin Trabzon Tonya Erhume (((-_-)))
13-Gemiler Giresuna(((-_-)))
14-Horeftiko (((-_-)))



PaSs & LiNk

lazutlarplak



zuğa R. poğarişi (((-_-))) deniz R. pınaroğlu

2 yorum:

Unknown dedi ki...

cok tesekkürler..

KAZIM dedi ki...

çok değerli bir link
fakat link ölmüş yenilemen mümkünmüdür acaba